'Liever vandaag dan morgen', dat vinden recreatieondernemers van de komst van het edelhert naar de provincie Drenthe. Ze verwachten van de komst van groot wild een nieuwe impuls aan recreatie en toerisme. Tot nu toe werd alleen als mogelijke leefomgeving Nationaal Park Drents-Friese Wold genoemd. Maar ondernemers rond Nationaal Park Dwingelderveld zien het edel wild ook graag komen. Namens Gedeputeerde Staten van Drenthe zegt gedeputeerde Rein Munniksma: 'Wij zijn positief over de introductie van edel- en damherten'.

Deze week introduceren de Staten van Drenthe hun visie op het Flora en Fauna Beleidsplan. Het beleidsplan maakt de weg vrij voor een onderzoek in het Drents-Friese Wold voor de entree van de grote herten.

Onderzoeker Albert Kerssies meent: 'Een populatie van zo'n 200 edelherten vindt overvloedig voedsel in het nationaal park'. Er is al een verkennend onderzoek gedaan door Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en Het Drents Landschap. Zij menen dat een flinke populatie nodig is om inteelt te voorkomen. Kerssies: ,,De leefomstandigheden in het voedselrijke Drents-Friese Wold zijn voor edelherten veel beter dan op de Veluwe.”