foto: dierenbescherming Drenthe

Foto: Dierenbescherming Drenthe

Bij het ophalen van het mannelijk edelhert, dat zaterdagnacht bij de oprit van de A28 was aangereden, bleken beide stangen afgezaagd te zijn. 

Aanvankelijk was het edelhert op zondagochtend dood aangetroffen bij de oprit van Assen-Zuid van de A28. De bestuurder van de auto die het dier heeft aangereden heeft zich maandagochtend 13 april gemeld bij de politie. Het betreft een man uit Groningen. Hij zou het dier per ongeluk hebben aangereden en hield er flinke schade aan zijn auto aan over. Het dier overleefde de klap niet. De man verklaarde dat hij het hert na de aanrijding in de berm heeft gelegd en dat beide stangen er nog aanzaten. Zondagavond toen het hert werd opgehaald door de dierenambulance bleken beide stangen verdwenen. Ze zijn juist boven de kop afgezaagd.

Het lijkt niet waarschijnlijk dat het dier uit zichzelf uit Duitsland of van de Veluwe is gekomen. Waarschijnlijker is het dat het dier afkomstig is van een hertenfarm. In Drenthe zijn hertenfarms in Pesse en Smilde. Smilde ligt het dichtst bij de oprit.

Vereniging het Edelhert is op dit moment bezig met de afronding van een groot genetisch onderzoek. Hierbij onderzoekt de vereniging in samenwerking met Alterra en de gezamenlijke provincies (BIJ12) wat precies de afkomst is van edelherten van alle gebieden in Nederland en ook over de grens in Duitsland en België. Er wordt een databank aangelegd die in de toekomst kan worden geraadpleegd. Bij een dergelijk verkeersongeval kan dan meteen worden achterhaald waar het dier vandaan komt. Op dinsdag 14 april wordt er een monster getrokken van het aangereden edelhert in Assen. 

Ook André Donker van Natuurmonumenten vermoedt dat het om een dier in gevangenschap gaat dat is ontsnapt. 
 
edelhert 4
 
Foto: Dierenbescherming Drenthe