NP de Hoge Veluwe - Op 30 augustus jongstleden was het weer zover en werd op het NPHV wederom het Nederlands kampioenschap burlen gehouden. Als locatie was dit jaar gekozen voor de picnickweide bij het bezoekerscentrum, wat later bleek een door iedereen goed gewaardeerde plek. Onze vereniging was vertegenwoordigd door middel van onze informatiestand die druk werd bezocht en buiten de verkoop van een flink aantal WOP atlassen en het geven van informatie onze vereniging ook nog een aantal nieuwe leden opleverde. De organisatie had mij, als vertegenwoordiger van Vereniging het Edelhert gevraagd om in de jury plaats te nemen. Om twee uur werd het evenement door een optreden van de jachthoornblazers "De Overlopers" geopend waarna het programma van start ging, gepresenteerd door Julika Marijn.

 

Nieuw tijdens deze editie va het NK burlen was de zogenaamde "publieksquiz" waarbij het publiek getest werd op hun kennis va het edelhert. Het format van deze quiz was in de trend van petje op, petje af, diegene die een vraag fout beantwoordde moest gaan zitten en was dus uitgeschakeld. Na een hele serie vragen werd deze spannende en vooral leuke strijd beslist en kwam mevrouw P.C. van Leening als winnares uit de strijd en won de door beschikbaar gestelde publieksprijs bestaande uit onder andere een lidmaatschap van onze vereniging voor een jaar en een WOP-atlas.

Mevrouw van Leening bij de beslissende vraag. Hierna kwamen de echte titanen aan bod, na een korte voorstelronde van zowel de deelnemers als de jury kon de strijd op de bronstarena beginnen. 

De jury bestaande uit jachtopziener Hans Koning, hoofdredactrice Roots/Seasons Fanny Glazenburg, Vereniging Het Edelhert Ronald Risseeuw en longarts Kees Westermann. Hierna ontspon zich een spannende strijd tussen de "herten" , en wat hebben we een scala aan herten voorbij zien en vooral horen komen, mikkerige hertjes, bijherten, toekomstherten en gelouterde plaatsherten. Vol vuur en passie strijdend voor het begeerde kampioensschap wel of niet met behulp van hulpstukken gaven de deelnemers alles en soms meer om de jury te overtuigen van hun kunnen.

Alle deelnemers kregen twee maal de kans om hun beste burlen te laten horen, na de eerste keer kregen zij feedback van de juryleden om eventueel nog dingen te verbeteren en/of aan te passen. Na de tweede maal werden de deelnemers dan beoordeeld en kregen zij de punten van de jury te zien. Nadat alle deelnemers waren gejureerd bleven er uiteindelijk twee deelnemers over die het tegen elkaar moesten opnemen in de "grand finale" te weten de winnaar van het afgelopen jaar Gerard Jansen en een nieuwkomer die pas op de dag van het kampioenschap besloot om mee te doen, Winrik Weerstra. Alvorens de grote finale werd onder de overige deelnemers nog een kennisquiz gehouden waarbij uiteindelijk Eric Jansen als winnaar uit de bus kwam.

Julia Marijn overhandigd de kennisprijs aan Eric Jansen. En toen gingen we er maar eens goed voor zitten, de grote finale tussen Gerard Jansen en een zeer jonge uitdager Winrik Weerstra. Beiden hadden al zeer overtuigd in de voorronde en kwamen hier met ruime voorsprong als eerste en tweede uit de strijd. De finale bestond er uit dat de heren in een soort duet "dualing burlo's" elkaar als herten moesten uitdagen met hun geburl en hierbij zou de jury dan een keus moeten maken welke finalist als beste uit de bus kwam.

Mooi om te vermelden dat beide kandidaten gebruik maakten van een natuurlijk hulpmiddel, bij Gerard was dit een schelp en Winrik gebruikte een buis gemaakt van de steel van een grote berenklauw. Het was een waar spektakelstuk deze titanenstrijd maar na afloop was de jury unaniem in zijn oordeel en riep de jonge uitdager Winrik tot winnaar uit, om een indruk te geven van het burlen van Winrik moet ik vermelden dat alle juryleden in hun beoordeling hadden staan dat ze er kippenvel van hadden gekregen bij het horen van het geluid van deze jongeman. Hierna volgde natuurlijk de prijsuitreiking.

Hans Koning overhandigd hier de tweede prijs aan Gerard Jansen. Litho Hans Bulder beschikbaar gesteld door de vereniging het edelhert.

Prijsuitreiking eerste prijs aan Winrik Weerstra. Rest mij nog te zeggen dat het een prachtige en vooral leuke middag was met een ruime publieke belangstelling en zeker voor herhaling vatbaar.

​Zou hij er wat van hebben meegekregen?