Verschillende automobilisten zagen maandagochtend tussen acht en negen uur een edelhert lopen langs de A35 nabij Enschede. Het dier liep op een kilometer afstand van afslag Enschede-West binnen het hekwerk van de snelweg. Het was op zoek naar een doorgang richting bos. Via politie, die meermalen werd gebeld door automobilisten, en Rijkswaterstaat is een opsporingsambtenaar erbij geroepen. Het hekwerk is opengemaakt om het dier de vrijheid terug te geven.

Volgens secretaris van de Wildbeheereenheid (WBE) Henk Jan Schurink in Tubantia is het dier vermoedelijk opgeschrikt door honden en over het hekwerk gesprongen: 'Het komt nogal eens voor dat mensen hun honden los laten lopen in het bosgebied. Zeker in dit seizoen moet je honden aangelijnd houden. Mensen denken vaak: het bos is van iedereen, maar de reegeiten zijn nu drachtig en werpen rond 1 mei hun jongen. Ze zijn zwaar en kunnen niet zo makkelijk wegkomen als de honden er achteraan gaan. Dat kan heel naar aflopen. Mensen beseffen dat vaak niet, maar honden kunnen behoorlijk schade aanrichten. Hou ze daarom aan de lijn. Juist nu.'

Al het wild vlucht voor honden. Honden behoren tot de familie van de predatoren en als ze 'lucht' krijgen van wild krijgen ze jachtinstinct. Zodra wild honden ruiken, horen of zien slaan ze op de vlucht en springen daarbij over hoge rasters en over wegen. Hierdoor wordt menig ongeluk veroorzaakt. Wie honden los laat lopen in het bos riskeert hiermee dit soort ongelukken.

Op dit moment zijn veel vrouwelijke wilde dieren drachtig. Ook hindes, vrouwtjes van het edelhert, zijn drachtig, evenals zeugen van het wild zwijn.