Vroeg in de ochtend van donderdag 28 april is bovenaan de afrit Almere Haven/Zeewolde aan de oostkant van de snelweg A27 een edelhert doodgereden.

edelhert 1

Aan prenten is te zien dat het dier een aantal keren het talud op en neer is gelopen. 

Het betreft de eerste afrit na de Stichtse brug komende vanuit Huizen. Het ongeluk vond plaats bovenaan de afslag. Het dier is aangereden door een auto en heeft het niet overleefd. Het hert heeft een plaats in de natuur gekregen. 

edelhert 2      edelhert 4

Het betreft een mannelijk hert van ongeveer drie jaar oud. Het dier was in goede conditie. Waar het dier vandaan is gekomen, is vooralsnog onbekend.

Naast de afrit is een natuurgebiedje de Stichtse Putten, het hert zou daar enige tijd hebben kunnen verblijven.

Vereniging het Edelhert heeft een monster afgenomen en opgestuurd naar Universiteit Wageningen voor DNA-analyse. De VhE heeft afgelopen jaar een uitgebreid DNA-analyse onderzoek gedaan. Hiervan worden de resultaten nog voor de zomer gepresenteerd. De herten die in de natuurgebieden in Nederland en over de grens leven zijn onderzocht. Van herten die aangetroffen worden buiten de gebieden en door ongevallen zijn gesneuveld kan hiermee een herkomst worden bepaald.

Zo is in de Betuwe ooit een hert aangetroffen, dit dier bleek als herkomst de Veluwe te hebben. Langs de snelweg is vorig jaar een hert aangetroffen bij afrit Assen, herkomst van dit dier is nog onbekend. Nu is daar het hert in Flevoland bijgekomen.

Dit dier komt mogelijk uit de Oostvaardersplassen. Mocht dit zo zijn dan is het dier wel al een tijdje buiten het hek omdat het goede conditie was. De faunabeheerder die het dier een plaats in de natuur heeft gegeven meende dat aan de overkant van de Stichtse brug in Huizen/Blaricum een woning met een kleine verzameling herten was. Of hier edelherten bij lopen is niet bekend. Meestal gaat het dan om damherten. Ten oosten van Nijkerk ligt landgoed Gerven. Hier leeft een kleine twintig herten in de vrije wildbaan. Er is ook een hertenfarm in dit gebied. En, wat ver gezocht maar toch: langs het Veluwemeer in een natuurgebiedje loopt een roedeltje mannelijke herten, naast wat vrouwelijke dieren. 

De ene mogelijkheid is wat waarschijnlijker dan de andere. DNA-onderzoek gaat uitkomst bieden. Wanneer dit onderzoek binnen zal zijn is onbekend. De uitslag zal worden bekend gemaakt.