geweiententoonstelling 17 kln

Op zaterdag 25 maart 2017 vindt op Kasteel Middachten in De Steeg de jaarlijkse Faunadag plaats. Iedereen die meer wil weten over wild- en faunabeheer is van harte welkom. 

Ook dit jaar wordt een fotowedstrijd gehouden met als thema ‘wilde hoefdieren van de Veluwe’. De entree voor dit evenement is vrij. 

Voor en door iedereen, dat is de filosofie voor deze fotowedstrijd. Dit betekent dat iedereen hieraan kan deelnemen. Dus neem je fototoestel mee tijdens een wandeling op de Veluwe. Wie weet, sta je ineens oog in oog met een prachtig hert of wild zwijn en maak je de winnende foto. De inzendtermijn loopt tot en met 13 maart 2017. Een deskundige jury kiest de drie beste foto’s. De makers van deze foto’s ontvangen een exclusieve vergroting van hun prijswinnende foto en de winnaar zelfs een gratis overnachting voor 2 personen in de logies van Middachten. De tien mooiste foto’s worden tentoongesteld tijdens de Faunadag op 25 maart aanstaande. De wedstrijd kent een aantal spelregels. Zo moet het een foto zijn van een hoefdier én deze foto moet gemaakt zijn in een natuurlijke omgeving op de Veluwe. De ingezonden foto is door de deelnemer zelf gemaakt en per deelnemer kan maximaal 1 foto worden ingezonden. Meer informatie en een deelnameformulier vind je op website www.middachten.nl.

Omdat er op de Veluwe maar een beperkte ruimte is en veel oppervlakte wordt gebruikt voor landbouw, wonen en recreatie, moeten de dieren worden beheerd. Beheren betekent ook jaarlijks een aantal dieren uit de populatie wegnemen. Dit gebeurt op basis van eerder gehouden tellingen. Naar aanleiding van die uitkomst wordt bepaald hoeveel dieren er in een gebied kunnen leven en hoeveel er moeten worden geschoten. Hierbij wordt gekeken naar de natuurlijke draagkracht van de Veluwe en de schadegevoeligheid van landbouw, bosbouw en de verkeersveiligheid. Het afschot van wild is aan strenge regels gebonden en gebeurt door professionele faunabeheerders. De faunabeheerders leggen na afloop van het jachtseizoen vrijwillig verantwoording af aan elkaar en de maatschappij.

Alle geweien van herten, reebokken en moeflons en de slagtanden van de mannelijke wilde zwijnen die het afgelopen seizoen op de Veluwe zijn geschoten, komen speciaal voor de Faunadag naar Middachten. Daar worden ze gekeurd door een keuringscommissie en vervolgens in het kasteel en bijgebouwen tentoongesteld voor het publiek. Tijdens de Faunadag zijn er naast de geweientoonstelling ook diverse andere activiteiten voor jong en oud. Verschillende verenigingen geven informatie over natuur en faunabeheer en faunabeheerders vertellen uit eigen ervaring over jacht en faunabeheer op de Veluwe. Een valkenier geeft roofvogeldemonstraties. Ook kan je zien en proeven wat de poelier van het wild maakt. Speciaal voor de kinderen is er een leuke speurtocht, waarbij ze van alles over onze viervoeters te weten komen. En heb je weleens een uilenbal uitgeplozen? De IVN laat het je graag ervaren!

Om 14.00 uur en 15.30 uur wordt de documentaire ‘Grofwild van de Veluwe’ van natuurfilmer Dick Bulten getoond. Verder zijn er tegen een kleine vergoeding rondleidingen door het prachtige kasteel. Op de Veluwe komen grote hoefdieren als wild zwijn, edelhert, damhert, ree en moeflon voor.