Bij het uitwerken van de beelden van de camera’s op uit ecoduct Hoog Buurlo kwamen onze vrijwilligers op een filmpje van 9 september 2016 een bijzonder dier tegen. Piet Bloemerts meende dat dit een wasbeerhond zou kunnen zijn. “Hierin steekt een apart beest over. Vermoedelijk is dit een wasbeerhond.” aldus Piet Bloemerts toen hij de melding maakte.

https://www.youtube.com/watch?v=QDWjAvpV0Mo&feature=youtu.be

Diverse deskundigen, waaronder roofdierenspecialist hebben er naar gekeken maar zijn niet eensluidend in hun oordeel.

Wasbeer bij Sittard

In de buurt van Sittard is vorige week een wasbeer met een cameraval gefilmd. De NOS heeft het filmpje op de site staan: https://nos.nl/artikel/2194421-video-wasbeer-gefilmd-bij-sittard.html

wasbeer    wasbeerhonden

wasbeer (foto: Margriet Montizaan)           wasbeerhonden (foto: Jaap Miulder)

Artikel waarneming.nl

Eerder deze maand verscheen er een artikel bij waarnemingen.nl. Margriet Montizaan schreef dit samen met Mirjam Maas van Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 2 Dutch Wildlife Health Centre (DWHC).

Onderzoek naar ziekteverwekkers bij wasbeerhonden en wasberen

Wasbeerhonden (Nyctereutes procyonoides) en wasberen (Procyon lotor) nemen in aantallen toe en verspreiden zich over Europa. Beide soorten kunnen verschillende ziekteverwekkers bij zich dragen die bij de mens ziektes kunnen veroorzaken. Recent is een publicatie verschenen (link) over Oostenrijks onderzoek, waarbij werd onderzocht welke ziekteverwekkers wasbeerhonden en wasberen in Oostenrijk bij zich droegen. Acht wasberen en tien wasbeerhonden waren onderzocht. De wasberen droegen nauwelijks ziekteverwekkers bij zich. Ook de wasberenspoelworm, Baylisascaris procyonis, die in zeldzame gevallen bij de mens ernstige ziekteverschijnselen kan veroorzaken, werd niet gevonden.

Vergeleken met deze Oostenrijkse resultaten, zijn in Nederlandse wasbeerhonden en wasberen meer ziekteverwekkers gevonden: in 2014-2015 zijn negen wasbeerhonden onderzocht, waarvan bij één wasbeerhond Trichinella is gevonden, en bij één wasbeerhondvossenlintworm. Daarnaast heeft het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC) bij twee wasberen, die eind 2014 werden gevonden in de omgeving van Doetinchem, wasberenspoelworm aangetoond. In 2016 is een nieuw onderzoek gestart. Van de tot nu toe (2016 – medio 2017) geteste zes wasbeerhonden, waren er drie positief voor A. alata, maar Trichinella spp. en Echinococcus multilocularis (vossenlintworm) werden niet gevonden. In deze periode zijn drie wasberen onderzocht, waarbij één dier besmet was met de wasberenspoelworm.

Heeft u een dode wasbeerhond of wasbeer gevonden?

Het Nederlandse onderzoek naar ziekteverwekkers bij wasbeerhonden en wasberen loopt nog tot eind 2017. Laat het ons weten als u een dode wasbeerhond of wasbeer heeft door melding te doen op de website van DWHC via de link Meld hier uw dode dier of neem telefonisch contact op met DWHC (030-2537925). DWHC zorgt dat een koerier het dode dier bij u op komt ophalen. Tips over het veilig verpakken van een kadaver vindt u hier.

Voor vragen over dit onderzoek kunt u contact opnemen met het RIVM via miriam.maas@rivm.nl Meer informatie over het onderzoek is te lezen bij de Lopende projecten op de DWHC-website.

Auteurs: Miriam Maas1, Margriet Montizaan2
1 Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 2 Dutch Wildlife Health Centre (DWHC)