Hugh met wolf

 Bovenstaande foto linkt naar video van RTV Oost waar onderzoeker Hugh Jansman de wolf ophaalt.

De aangereden wolf op 13 november werd doodgereden in Kloosterhaar voedde zich met schapen. Tot die conclusie komen onderzoekers van Alterra die de schapen heeft onderzocht. De onderzoekers troffen DNA aan op de schapen. De wolf heeft in een maand tijd op drie locaties dode schapen achtergelaten, in Laag Zuthem, Bergentheim en Beerzerveld. 

Wageningen Environmental Research (Alterra) deed samen met het Dutch Wildlife Health Centre van de Universiteit van Utrecht sectie op het dode dier. Daaruit bleek dat het een jong volwassen mannetje was dat waarschijnlijk in 2015 is geboren. Onderzoeker Hugh Jansman: “Dat deze wolf meerdere malen werd gesignaleerd met een tussenpoos van een maand, maakt aannemelijk dat hij zich gedurende langere tijd in de regio (Salland en mogelijk de grensstreek) heeft opgehouden: nagenoeg zonder daarbij te zijn opgemerkt. Of het dezelfde wolf betreft die medio oktober op de Veluwe is gezien, is niet te achterhalen.” 

Ook in de maand augustus zijn er in Groningen ook twee doodgebeten schapen gevonden waarbij na onderzoek bij drie van de vijf monsters wolven-DNA werd aangetroffen. Volgens onderzoeker Hugh Jansman van Wageningen Universiteit komt het vaak voor dat wolven de schapen doden en dat vossen er daarna van eten. Hier een link naar een video van RTV Oost waar onderzoeker Hugh Jansman de wolf ophaalt. 

 

Meer wolf bij HP De Tijd

De wolf houdt de gemoederen nogal bezig. HP De Tijd besteedde er afgelopen week ook aandacht aan. Het opinieblad heeft onlangs verschillende deskundigen geïnterviewd over de komst van het dier, waaronder onze voorzitter Jozef Linthorst en vice-voorzitter Bas Worm, naast ecoloog Hugh Jansman.

Deze link geeft u toegang tot de website van HP De Tijd: Vriend en vijand over de wolf. Het artikel is niet gratis, maar is o.a. via Blendle te lezen. Een Blendle-account stelt de lezer in staat om artikelen uit verschillende kranten en bladen te lezen voor een klein bedrag per artikel. De link daarnaartoe staat onder het artikel.