Lenselink: "Alle grote grazers in de OVP zien er zonder uitzondering goed uit momenteel in de OVP."

OVP zomer 18 1

In maart 2010 werd Tonny Lenselink even landelijk bekend toen hij het eerste filmpje van creperende en verdrinkende herten in de Oostvaardersplassen (OVP) op zijn youtubekanaal zette. EenVandaag kwam het onder ogen en besteedde er aandacht aan. Dat was het moment waarop landelijk duidelijk werd dat de OVP geen paradijs was voor de dieren, maar dat de dieren er in de winter een flink probleem hadden. Nu in de zomer van 2018 wilde Lenselink nog weleens met eigen ogen zien hoe het erbij staat in de OVP. Hij had op social media veel kritiek gelezen op de conditie van de dieren.

OVP zomer 18 2

Lenselink: “Zoals veel leden van de vereniging wel weten strijd ik al jaren tegen het dierenleed in de Oostvaardersplassen. En aan dat leed gaat nu een einde komen, mede door de inzet van Vereniging het Edelhert en vele anderen. Door het adviesrapport van de commissie van Geel aan te nemen zal dat gaan gebeuren.

Wat mij wel zorgen baart is dat er nog mensen in het land zijn die denken dat het nuttig is om de zaak te gaan vertragen door naar de rechter te stappen. Dit is nu juist iets wat niet moet. Het is namelijk zo weer winter en een zaak bij de rechter zorgt ervoor dat er niet gehandeld kan worden en dan gaan we nog weer met dit grote aantal grote grazers de winter in, met alle gevolgen van dien. Verder zag ik op social media allerlei berichten voorbij komen dat de dieren nog steeds erg mager zouden zijn omdat er onvoldoende te eten was. En ook dat er in deze warme tijd onvoldoende drinkwater beschikbaar zou zijn. Daarom ben ik zelf een kijkje gaan nemen, om niet zomaar alles te geloven wat er geschreven wordt.”

Een berichtje aan een beheerder was genoeg voor een uitnodiging met een kopje koffie. Vrijdagmorgen 5 augustus meldde Lenselink zich bij de OVP, waar hij het hele gebied heeft kunnen bekijken: “In tweeënhalf uur heb ik zo'n beetje elke hoek van het gebied mogen zien. Wat mij hierbij opviel was dat alle grote grazers zonder uitzondering weer de inhaalslag hebben kunnen maken naar een goede conditie."

OVP zomer 18 6   OVP zomer 18 7

De beheerder heeft ook speciaal gewezen op de hoeven van Konikpaarden, waar de afgelopen periode op sociale media nogal veel op- en aanmerkingen over waren. Lenselink: "Er werd gezegd dat de hoeven van de Konikpaarden slecht zijn, ik heb er goed naar gekeken maar ik heb geen slechte hoeven gezien. De conditie van de paarden is goed, ze hebben mooie dikke buiken. De herten hebben een iets minder mooie vacht, ze zijn natuurlijk slecht de winter uit gekomen, het zijn niet die glimmende herten van de Veluwe, maar ze zien er ook niet mager uit. Als je in Gelderland tussen de weilanden doorrijdt dan zijn die ook na deze droge zomer erg droog en kaal, dat is in de OVP niet anders. Zelfs de runderen vond ik er niet slecht uitzien.”

OVP zomer 18 3   OVP zomer 18 4

Lenselink vervolgt: “Verder is er in het gebied veel rietopslag en een grote hoeveelheid aan distels en Jacobskruiskruid, maar ondanks dat is er voldoende te eten voor de nog aanwezige grote grazers, anders waren ze nu niet in zo’n goede conditie. Ook is er meer dan voldoende schoon water om te drinken en om zelfs een bad te nemen. Na alle commotie van de afgelopen winter ziet het gebied er nu al een stuk beter uit en dat kan alleen maar beter worden als de aantallen op tijd teruggebracht kunnen worden. En wat de edelherten betreft heb ik nu al gezien dat het nooit zal lukken om bij deze grazers anticonceptie toe te dienen: gewoon vanwege het feit dat ze totaal niet te benaderen zijn."

Wat Lenselink verbaasde was dat er geen dieren in het Kotterbos te zien zijn. “Kijk, de OVP is een kaal gebied, alle bomen zijn dood. Ook deze zomer is er geen enkele schaduwplek. In de weilanden gaan koeien allemaal in de schaduw liggen, als dat er is. In de OVP is dat er niet, maar in het Kotterbos is wel veel schaduw en de dieren kunnen erbij, maar gaan er niet naartoe. Er wordt geen gebruik van gemaakt. Kennelijk hebben ze meer behoefte aan het water waar ze van kunnen drinken en waar ze in kunnen dan de schaduw die het Kotterbos biedt.”

OVP zomer 18 5