In verband met coronavoorschriften zijn sommige wildobservatieplaatsen afgesloten. Dat zijn de plaatsen waar de afstandsregels niet gehandhaafd kunnen worden. De Elsberg is om die reden afgesloten. Ook op de Veluwezoom en Deelerwoud lopen soms mensen op plekken waar dat niet mag. Daar gaat nu danook meer gecontroleerd worden. Voor Alverschoten is een reserveringssysteem van 16.00 uur tot 20.00 uur, zoals al eerder beschreven op deze site. Op Staverden en Leuvenum wordt extra gecontroleerd. Er worden momenteel pittige boetes uitgedeeld! Op NP de Hoge Veluwe wordt een ieder ook gevraagd om de coronaregels na te leven.

De bronsttijd is een spannende tijd voor de edelherten en liefhebbers van de bronst. Het oergeluid dat klinkt door de bossen en over de velden in de nacht, ongeëvenaard! Sommigen nemen er een maand vakantie voor. Foto's of video's maken van dit spektakel is natuurlijk helemaal prachtig. Rustig tegen een boom zitten wachten tot het juiste moment voor de foto. Heerlijk!

Maar.. doe dit allemaal uitsluitend op plaatsen waar het is toegestaan, waar je mag zijn. Houd je aan de regels. Als je op een plek komt waar je niet mag zijn verstoor je het wild. Dat wild kan dan in blinde paniek een weg oprennen en een ongeluk veroorzaken waarbij het zelf ook verongelukt. Daarnaast kan het wild zich onveilig voelen op de plek waar het altijd al de bronst hield, met nog meer ongewenste gevolgen. Dit schouwspel mogen we niet verstoren. Voor de mensen die wel keurig op de plaatsen staan waar ze mogen staan mag het wild niet worden verjaagd door een hebberige fotograaf. Dus.. houd je aan de regels, blijf op plekken waar je mag zijn dan hebben we allemaal een leuke bronst!