Gedeputeerde Staten (GS) van Flevoland heeft besloten om de edelherten die zijn overgezwommen naar de provincie voorlopig te laten lopen. De LTO had gevraagd de herten te weren, maar hiervoor heeft de provincie op dit moment geen wettelijke regels. De landbouwers vrezen voor schade aan hun akkers door de herten.

GS heeft advies gevraagd aan de provinciale faunabeheereenheid (FBE) en aan de landsadvocaat.

Tot nu toe is er een aanrijding geweest met een hert en van landbouwschade is nog geen sprake. De provincie wil beide inventarisseren en aan de hand daarvan een plan maken. Een plan van aanpak zou pas in augustus 2021 van kracht kunnen zijn.

Het kleine roedel edelherten is loopt vrij rond in het natuurgebied tussen Biddinghuizen en Zeewolde. Vermoedelijk zijn de dieren het Vleuwemeer overgezwommen, nabij het Veluwemeer aan de andere kant leefde al een klein roedel herten.

Boeren in Flevoland hebben vrees voor schade aan hun gewassen. Ze willen afspraken met de provincie. Arnold Michielsen van LTO Noord in Flevoland: “Het leefgebied van de dienen in Gelderland is wellicht te klein geworden, waardoor ze verder zijn gaan kijken, ze kunnen goed zwemmen. In Noorwegen steken ze fjorden over. Dan stelt het randmeer tussen Flevoland en Gelderland niets voor.” De boeren in Flevolnad vrezen dat de herten uit Gelderland zich definitief in hun provincie zullen vestigen. Michielsen: “Hoe ga je dan om met schades die ontstaan. Dit is het moment dat je daar met elkaar goed over nadenkt.” Michielsen vinds dat afschieten een laatste redmiddel is, Michielsen wil eerst proberen om ze terug te jagen.