Op vrijdag 3 juni werd dan (na en jaar corona-uitstel) het symposium 'Hart voor het Hert, met beleid de toekomst in' gehouden.

Ongeveer 130 gasten ondernamen de rit naar Beesd waar in de evenementenlocatie van Heerlijkheid Mariënwaerdt het symposium wordt gehouden. We vierden hiermee het 75-jarig jubileum van onze hertenvereniging.

symposium 2 kln

Voorzitter Leyssius opent de dag met een hartelijk welkom aan de gasten, belangstellenden en leden. Met de wens dat het prettige bijeenkomst zal zijn gaf hij het woord aan dagvoorzitter Roelof Hemmen. Een reeks sprekers passeren de revue.

Hugh Jansman. Dierecoloog team dierecologie Wageningen Environmental Research sprak over ecologie van edelherten. Edelherten meest iconische soort die Nederland rijk is. Ik woon zelf in Radio Kootwijk en gisteravond stond er nog een hinde in de achtertuin. Ik dacht meteen zou dat hert voelen dat ze bij de mensen veiliger is nu met de wolven.

Herre Dijkema. Toerisme veluwe arnhem nijmegen. Veluwe is het sterkste merk dat we hebben om te vermarkten. Een belangrijk thema is wild. Het is een Reason to travel.

Bas Worm. Is Nl te klein voor groot wild? We zijn groot geworden met polderen, maar redden we het nog met polderen.

Jaap Dirkmaat. Nederlands Cultuur Landschap. Strijder voor Nederlands cultuurlandschap. Ons land is heel vaak overstroomd. Ons land zou niet hebben beataan zonder de dijken. Ik heb nieuws: Ons land is niet door God gemaakt, maar door ons. Niet gemaakt door ecologen of planologen maar door de boeren omdat het zo het beste werkte.

Wegens begrafenis heeft Glenn Lelyveld zich laten vervangen door zijn tutor Dick Klees. Er is een groot verschil tussen de Amerikaanse wolven en de Europese. Er wordt in ons land een mening gevormd over de wolf maar die zijn gebaseerd op data uit Amerika. En beide diergroepen zijn niet hetzelfde. De wolf: Iedere Nederlander heeft er een mening over. Wij verzamelen de feiten.

Brts symposium 1 kln  Brt symposium 2 kln

Na het dankwoord van de voorzitter aan de sprekers en organisatoren volgt het inforele maar niet minder belangrijke deel van het programma. Naast de lezingen zijn er de pauzes. De sfeer is gemoedelijk, de aanwezigen weten elkaar te vinden. Er wordt geanimeerd en betrokken van gedachten gewisseld. Na het programma volgt het diner, met barbecue. We kijken terug op een geslaagd evenement.

Brts symposium 3 kln

In het zomernummer van het tijdschrift Het Edelhert komt een uitgebreid verslag.