Vrijdag 15 juni: dat betekent vandaag vroeg opstaan en op weg naar Vogelenzang om aan de slag te gaan in de Amsterdamse Waterleiding Duinen.

Foto: Leo en Helene Lagendijk

Daar is het om 10.00 uur verzamelen voor onze tweedaagse klus in het verre noordwesten of, zoals onze leider Henk pleegt te zeggen: "de rasterploeg gaat nationaal!".

We werden ontvangen in het hoofdgebouw van Waternet en onze begeleider van die dag, Arend Bonnet, gaf uitleg over het gebied en de functie van het duingebied in relatie tot de watervoorziening.

Wij wilden nu wel eens aan de slag maar, helaas....er was geen gaas!

Foto: Leo en Helene Lagendijk

Maar gelukkig werd een alternatief snel gevonden in de vorm van een "klusje" in een recent afgeplagde duinpan: het verwijderen van vogelkers, niet voor niets "vogelpest" genoemd. Sommigen hadden hier al ervaring mee en waren niet bepaald enthousiast. Na een tocht door dit prachtige natuurgebied bleek het een klus van niks te zijn want de plantjes waren nog piepklein; dus zeer gemakkelijk uit te trekken. Nadat de duinpan razendsnel was ontdaan van de ongewenste begroeiing keerden we terug voor een heerlijke en uitgebreide lunch in het personeelsrestaurant. Maar onze vingers begonnen toch wel erg te jeuken; we waren hier immers als rasterploeg en wilden wel eens echt aan het werk en wat bleek.het gaas was inmiddels gearriveerd.

Foto: Leo en Héléne Lagendijk

We konden direct aan de slag want het spijlenraster bevond zich bij het hoofdgebouw en moest beveiligd worden met gaas. Snel de handen uit de mouwen en aan de slag. Het was een ander karwei dan we gewend waren, dit keer geen gaas rollen en vouwen en vastzetten, maar het gaas moest van onderaf TEGEN dikke spijlen worden geplaatst en met stug draad worden vastgezet op drie niveaus. Ja, dit was andere koek; dit keer geen "kilometervreten".

Foto: Leo en Helene Lagendijk

Met veel geduld, diep door de knieën buigen en met wat gezucht en gesteun en goed samenwerken vorderde het werk gestaag . Helaas moesten we om half vier stoppen terwijl het werk nog niet klaar was. En dat was geen lekker gevoel voor ons als ambitieuze club van aanpakkers en afmakers.

Foto: Leo en Helene Lagendijk

Maar de klok tikt door en we moeten op weg naar ons hotel\in Noordwijk en we willen daar fris en schoon aan het diner verschijnen . Dit wordt al met al een hele klus want om 19.00 uur wacht faunabeheerder Jan-Piet Heeremans ons op voor een fietsexcursie door het duingebied. Gelukkig krijgen Henk en Gerard het voor elkaar om e.e.a. wat te verschuiven zodat we op ons gemak kunnen genieten van een voortreffelijk diner in hotel de "Branding".

Foto: Leo en Héléne Lagendijk

Daarna op weg voor een fietsexcursie door de Waterleiding Duinen en waren benieuwd naar de hoeveelheid damherten die daar vertoeven en het prachtige Duinengebied. Het werd een tocht van ongeveer 20 km. Jan-Piet Heeremans had een aanhanger vol fietsen bij zich en hield tijdens de rit diverse keren even een pauze om ons te vertellen over de waterzuivering en het wild in de duinen.Â

Foto: Leo en Helene Lagendijk

En ja hoor, naast de koeien, konijnen, watervogels en een aalscholver kolonie, kwamen we verschillende keren enkele damherten tegen die, niet zoals de edelherten direct vertrokken maar, ons eerst enige tijd bleven observeren voordat ze een sprintje gingen maken. Geplaagd door een kleine regenbui hielden we er toch een prachtige avond aan over.

Foto: Leo en Helene Lagendijk

De volgende dag weer vroeg op, ontbijten en op weg naar het schapenraster rond het zweefvliegveld van de Kennemer Zweefvliegclub. Er moet een manchet worden aangebracht over het raster. Ha, eindelijk vertrouwd werk en dan zie je waarvoor wij rasteraars in de wieg zijn gelegd: razendsnel gaan de krammenverwijderaars, gaasrollers, krammentimmeraars, gaasvouwers en draaddraaiers aan de slag en in korte tijd is er al een manchet van formaat aangebracht.

Foto: Leo en Helene Lagendijk

Ook deze dag werden we erg goed voorzien van ons natje en droogje; we kregen zelfs een prima lunch in het veld aangeboden . Na de lunch was er een kilometer gaas verwerkt en was er nog tijd over om ons werk van de vorige dag aan het spijlenraster af te maken . Om ongeveer half 4 zat het karwei er op en namen we nog wat te drinken en een stukje fruit. We konden terugkijken op een bijzonder geslaagde tweedaagse: de onderlinge band is verstevigd, we hadden veel plezier en voldoening en we eindigen met een conclusie van Henk: "we hebben ons visitekaartje hier afgegeven"!

Foto: Leo en Helene Lagendijk

Beste mensen, het was ons een waar genoegen en wat ons betreft is dit echt voor herhaling vatbaar.

Een HERTelijke groet van Leo en Héléne Lagendijk.