Inspirerende, maar vochtige klus te Drie

Het jaar 2008 startte niet bepaald met winters weer. Het was relatief warm en af en toe vrij vochtig. De derde zaterdag in januari paste prima bij dat beeld; het was 12º en het miezerde aardig door die ochtend. Ondanks dat waren er rond 9.00 uur toch ruim 25 rasterachtigen aanwezig in de werkschuur van SBB te Drie. Tijdens de toelichting over onze klus door Lennard Jaspers van SBB bleek dat we één van de laatste waren die gebruik konden maken van deze werkschuur. In verband van een reorganisatie van SBB worden diverse werkplekken in de regio opgedoekt. Zo ook deze werkschuur in het mooie gehucht Drie. 
Lennard gaf aan dat de roodwildpopulatie in het Speulder- en Sprielder bos de laatste jaren flink toegenomen was van 20 naar 60 stuks. Deze groei is te danken aan migratie van roodwild uit Staverden, alwaar een prima roodwildpopulatie vertoeft. Door deze toename word de landbouwenclave Drie meer en meer bezocht door het roodwild. De roond deze enclave aanwezige zwartwildkerende rasters vormen daarbij meer en meer een risico voor het (jonge) roodwild. Bewoners van Drie hadden SBB er al diverse malen op gewezen dat roodwild vanuit de landbouwgronden slechts met veel moeite  over het raster weer de dekking in kon trekken. Kortom werk aan de winkel voor ons.

Image

Image

De beelden spreken voor zich; we laten ons door een “buitje” niet tegenhouden. We kleden ons erop en als het moet doen we zwemvesten aan. We waren echter niet de enige die de regen trotseerden. Onze ploeg werd versterkt door de Frans Postuma en Hans Ernsten van de Van der Walstichting. (de WBE van dit revier)
Na bijna anderhalf uur gaasrollen, kramtrekken, draadbinden was het even aangenaam verpozen in de werkschuur. De koffie deed ons goed. Na een kwartiertje togen we weer op weg door de miezerregen naar onze klus.  Op onze trektocht werden we opgewacht door een zeer attente bewoonster.  Ze had warme en heerlijke gehaktballen voor ons gemaakt.

Image

Image

De bak met ballen was snel leeg, zoals op de foto is te zien. Links op de andere fot is de gulle geefster, mevrouw Pluim, te zien. We danken haar hartelijk voor dit opkikkertje.
Rond half 12 uur kwam Harry Hees van SBB eens polshoogte nemen hoe het werk vlotte en of we al tijd hadden voor een bordje snert. Dat was niet tegen dovemansoren gezegd, dus Harry toog even later naar het nabij gelegen restaurant ’t Boshuis om een flinke pan snert en een blad vol roggebrood met spek te halen.

Image

Bij binnenkomst in de werkschuur hezen de meeste zich uit de regenkleding en namen eerst een opkikkertje. Ondertussen gaf Henk een korte toelichting over de werkzaamheden voor de komende tijd. Een weekendklus in de Amsterdamse Waterleidingsduinen staat ook weer in de planning en wel op 23 en 24 mei.

Image

Image

De soep lieten we ons goed smaken en natuurlijk werd er ook weer flink bijgepraat.

Dat we de eigenaar van de werkschuur na ons aangenaam verpozen niet opzadelen met de “schillen en de dozen” blijkt wel uit de laatste foto. De vuile troep is opgeruimd. De tafels en stoelen zijn reeds naar de zolder versleept en Guus veegt de vloer aan.  Zo kwam er een einde aan deze toch bijzondere  klusdag. In  maart komen we hier terug om een volgend stuk raster te beveiligen. Hopelijk zijn de weergoden ons dan goed gezind, zodat we Drie ook van de  zonnige kant kunnen aanschouwen.

Image