Rasterploeg in maart geweldig ontvangen te Drie.

Naast dit verslag is er op het ledenforum ook nog een aantal artikelen gewijd aan deze dag.

Deze 19de maart was de eerste keer dat we als Rasterploeg van Het Edelhert aan de slag gingen. Ons routeverwijs-systeem  was daar keurig op aangepast.

Image

Deze dag hebben we onder veel betere weersomstandigheden onze in januari gestarte klus rond de landbouwenclave Drie afgerond. Ruim 30 rasterachtigen meldden zich weer present.
Onze SBB-gastheren van deze dag, Lennerd Jasper en Harry Hees, gaven voor aanvang nog een toelichting van de klus. Deze was ruimer dab anders, daar er ook pers van de Stentor en  Naturenews.tv aanwezig is. Vanwege deze PR-mogelijkheden gaven ook diverse bestuursleden van Het edelhert acte de présence.
Daarna heette Kees van der Wal ons namens de A. van der Walstichting hartelijk welkom bij ons onderkomen van deze dag, de jachthut Cartouche van hun stichting.

Image

Image

Hierna reden we al carpoolend naar de voormalig werkschuur van SBB. Dit keer leverde dat toch een aardige reductie aan rijdende auto’s op. We leren het nog wel eens.
Bij die werkschuur werden we op de foto en video gezet.

Image

Image

Zo was het al bijna half elf dat we echt aan de slag konden. Bij sommigen jeukte de handen al flink. Samen met diverse leden van de Van der Walstichting togen we aan de slag.

Image

Image

Dat er veel wild op deze cultuurgronden komt bleek wel uit de vele verse prenten van ree, roodwild, zwartwild en das.

Image

De afdruk van de achterteen doet denken aan zwijn, doch de grond was zacht zodat ze er redelijk diep inzakten met lopen en dus ook de achterteen van roodwild zichtbaar kan worden)

Niet iedereen kon aan de slag, want de pers interviewden en fotografeerden naast de bestuursleden ook diverse leden van de rasterploeg. En na een half uurtje werk kwam een bewoonster ons trakteren op eigen gemaakte muffins. Tijdens het nuttigen van deze  smakelijke traktatie ging het gesprek met de pers gewoon door.

Image

Image

Tijdens de koffiepauze  werden we verrast door een tweede traktatie vanuit de bewoners/pachters te Drie. Dit keer (weer) heerlijke en warme gehaktballen. Dit gastvrije gebaar vroeg om een reactie. Tijdens de lunch zijn als dank bloemen geregeld voor beide dames.

Image

Image

Goed gelaafd togen we weer aan de slag. We waren inmiddels op drie akkers aan de slag. Ondanks de goede  bevoorrading van het rastermateriaal  kwamen sommige toch zonder krammen en.of draad te zitten. Zo zie je hier overstekend “wild” over de akker op zoek naar krammen.

Image

Met de lunch kwam TV Gelderenland ook voor een reportage. Daar etende vrijwilligers niet hun bedoeling was, heeft Herman voor de camera laten zien wat rasteren inhoud. Bij de uitzending ’s avonds leek het alsof Herman in zijn uppie 3,5 km beveiligd had. Nu weten we wie onze super-rasteraar is.
Na de voedzame lunch, geheel verzorgd door de van der Walstichting, togen we weer aan de slag om de klus te Drie af te ronden. Dat was best nog een aardig stuk en met het zonnetje erbij en een gevulde maag na de voedzame lunch lag het tempo er toch uit.

Image

Rond half 4 was de klus geklaard; rond de 1800 meter raster was deze dag voorzien van een beveiligend manchet en Henk heeft op diverse ”zichtlocaties” een bordje van onze vereniging geplaatst.(nog wel met oude naam)

Image

Waar we al dit werk voor doen legde Harry Hees (SBB) aan de hand van diverse foto’s uit aan de pers en aan diverse wandelaars. Deze plaatjes van omgekomen wild in het raster maakte veel indruk en wellicht heeft dit een aantal nieuwe leden opgeleverd.

Image

Om nog wat aan te sterken voor de terugreis was er bij de jachthut nog een hapje en een drankje. Tevens kregen we nog een toegift in de vorm van een dialezing. Kees van der Wal hield een onderhoudend betoog, waarbij hij ons ook een korte cursus gaf in het aanspreken van wild.

Image

Image

Zo kwam er rond 17.00 uur een einde aan deze speciale rasterdag te Drie. Het was best een stevige klus, maar met de uitstekende verzorging zijn we eerder aangekomen dan afgevallen van het werken.

Van danken SBB, de A. van de Walstichting en de bewoners van Drie voor het warme ontvangst tijdens de beide bijzondere rasterdagen.

Foto’s van Margriet, Ineke, Jos en Piet