Vrijwilligersdag Het Edelhert 2008.

De jaarlijkse vrijwilligersdag werd ook dit jaar gehouden in gebouw C te Radio Kootwijk. Een aantal rasteraars was al een dag van tevoren begonnen het gebouw van binnen in kerstsfeer om te toveren. Compleet met kerstboom, kaarsen, kerstkransjes, dennentakken en kerstkleedjes zag het geheel er gezellig en uitnodigend uit.

Image
Image

De kerstbomen (ja, zelfs twee!) werden zorgvuldig voorzien van lichtjes, slingers en ballen.

Image
Image

Het eindresultaat: een sfeervol geheel!

Na ontvangst met koffie opende Henk Ruiterkamp deze dag met een korte toespraak waarin hij de vrijwilligers van het winkeltje en de rasterploeg welkom heette. Daarna ging hij kort in op de  werkzaamheden voor de rasterachtigen van het afgelopen jaar, de leuke en minder leuke gebeurtenissen en natuurlijk de werkverwachting voor het komende jaar. En dat laatste, daar hoeven we ons geen zorgen over te maken. Komend jaar liggen er genoeg klussen te wachten voor de rasterploeg!

Image

Ontvangst met koffie, thee en diverse soorten cake.

Image

Toespraak Henk Ruiterkamp

Daarna ging iedereen in de jas voor een mooie wandelexcursie in de omgeving van Hoog Buurlo o.l.v. Jan Boterman en Lennard Jasper.
Centraal in deze excursie stond de reconstructie van het cultuurhistorisch landschap Hoog Buurlo e.o.  Het project betreft de reconstructie van de cultuurhistorische elementen, de versterking van de recreatieve infrastructuur en het vergroten van de educatieve waarde rond Hoog Buurlo en Radio Kootwijk. Daarnaast gaat het om versterking van de ecologische relaties en landschapsbeleving in het gebied.
Het project bevat onderdelen voor zowel Hoog Buurlo als Radio Kootwijk. Op basis van een reeds eerder uitgevoerd historisch geografisch onderzoek wordt voor Hoog Buurlo als referentiebeeld gekozen de situatie rond 1900. Voor Radio Kootwijk wordt in vervolg op de verwerving gewerkt aan de verbetering van natuurlijke, culturele en recreatieve kwaliteiten.
Het resultaat is dat de gebieden: Radio kootwijk, Turfberg, Hoog Buurlo, Hoog Buurlose Heide en het Kootwijkerzand visueel en ecologisch met elkaar worden verbonden en recreatief beter toegankelijk worden gemaakt.

Image

Image Image

Image
Bank (ontworpen door Jan Boterman!) met prachtig uitzicht over de Hoog Buurlose heide.

Image
Image
Of wij even de nieuwe bordjes van SBB wilden goedkeuren… Na kritisch overleg werden de bordjes goedgekeurd; hoewel die kleur?

Image

Ook brachten we een bezoek aan de nieuwe schaapskooi.

Image

Image Image

Na de wandeling werden we ontvangen met een aperitief. Ondertussen werd het heerlijke en goedverzorgde stamppotbuffet van Ter Weele  opgesteld.

Image

De opening van het buffet werd verzorgd door Ronald Pelzer met een passend stukje jachthornblazen “Zum Essen”.

Image

Dit was het startsein voor de “aanval op het buffet. ”

Image

Het smaakte de vrijwilligers zeer goed.
Na deze maaltijd volgde een interessante presentatie door Arjen Boerman over het wild in het park Bialowiecza, een mooi en ruig natuurgebied in Polen. De presentatie werd afgesloten met een korte film over wisenten die ook in het park voorkomen.

Foto’s: Natasja, Piet, Ineke en Jan

-------------------------------------------------------------------------

Staatsbosbeheer neemt schaapskooi in gebruik

maandag 12 januari 2009

Schapen op tijd naar nieuwe kooi foto Kevin Hagens

Schapen op tijd naar nieuwe kooi foto Kevin Hagens

HOOG BUURLO - Staatsbosbeheer heeft maandagmiddag de nieuwe schaapskooi in Hoog Buurlo in gebruik genomen.

Dat gebeurde door herder Henk Brink die zijn kudde van negentig drachtige ooien naar binnen voerde. De kudde was de afgelopen jaren in een voormalig zendgebouw van Radio Kootwijk ondergebracht. Veertig eenjarige schapen verhuizen naar de tweede schaapskooi in Hoog Buurlo. Staatsbosbeheer heeft de laatste tijd met man en macht aan de nieuwe kooi gewerkt. Komend weekeinde worden de eerste lammeren geboren, zo is de verwachting.