De Steeg - Het rasteren in juni vond plaats op de Lappendeken. Een belangrijk onderdeel van dit karwij bestond uit het vervangen van een door de koeien beschadigd manchet. De "daders" stonden zeer nieuwsgierig te kijken wat we aan het doen waren.


Tijdens de koffie heeft Henk ons nog eens gewezen op het belang van alert te zijn op teken. Daarbij is een set met informatie over teken onder de aanwezigen uitgedeeld. Bij het tot stand komen van die set heeft Margriet Montizaan een belangrijke rol gespeeld. In de directe omgeving van het raster vond Margriet een familie teek.

Deze heeft ze verzameld op een pitrusstengel en op een plek met goed licht gefotografeerd. De foto heeft ze opgestuurd naar het Tekencentrum te Utrecht en die kwam met het volgende: “Het zijn Ixodes ricinus vrouwtjes (die rode teken) en een mannetje. Het schildje is inderdaad bepalend. Wanneer vrouwtjes een schild zouden hebben die de hele rugzijde bedekt kunnen ze niet 'uitzetten' wanneer ze een bloedmaaltijd nuttigen. Mannetjes nemen niet zoveel bloed op en kunnen zich dus een wel zo'n groot schild permitteren.”


Ondanks de aanwezigheid van deze nare wezentjes zijn we toch maar snel aan de slag gegaan. Er moesten ook vele palen worden vervangen. Eruit halen van die rotte palen ging eenvoudig . Doch met een handboor tussen flinke boomwortels, grind en stenen een goed nieuw paalgat maken was best lastig. Gelukkig was er een ervaren geldboorder aanwezig die er wel raad mee wist.


Na afloop van een enerverende dag werd de alom vertrouwde Carolinahoeve bezocht, alwaar de meeste rasteraars een heerlijke pannenkoek nuttigden. (fotoos 4- 055 en 5 – 059)Dat rasteraars elkaar ook niet in de steek laten blijkt wel uit deze foto, waarbij sterke mannen de handen uit de mouwen steken en helpen bij een “genomen hobbel”.