Rosendael - Zaterdag 17 oktober werd er door de rasterploeg gerasterd op landgoed Rosendael. Er is daar in het bosgebied van de heer S.A. Zimmerman, een wildweide die regelmatig door zwijnen wordt omgezet en om dit te voorkomen werd een zwartwildraster aangebracht. Het gaas en de palen dat hiervoor gebruikt werden was door de rasterploeg op andere plaatsen verwijderd en kon hier hergebruikt worden. De heer A.N. Heekelaar had ervoor gezorgd dat er een voor rond het terrein geploegd was en de palen al geplaatst waren.

Voor mij was het de eerste keer dat ik aanwezig was bij onze rasterploeg. De leden van de rasterploeg gingen als een geoliede machine aan het werk en hadden tussendoor ook nog tijd om mij de fijne kneepjes van het rasteren aan te leren.

De dames mochten beginnen met het terugleggen en aanstampen van de graspollen die het zwartwild voor onze komst vakkundig omgezet had. Ondertussen ging een deel van de mannen aan de slag met het aanbrengen van de schoorpalen.

Ondertussen waren ook de rollen gaas verspreid en uitgerold en kon gestart worden met het aanbrengen van het gaas, de spandraad, de manchet en het prikkeldraad.

Voor het spannen van het gaas was een speciale knoop in het trekkoord bij de bevestiging aan de boom of de auto van Ton Hekelaar nodig. Jan en Frans waren daarvoor de specialisten.Hier Jos aan de slag.

Ton spant het eerste stuk gaas.

Om niet te vaak het gaas te hoeven te spannen werden de diverse rollen gaas met vlechtwerk aan elkaar.

Tussen de middag kregen we van de heer Zimmerman aangeboden, die verzorgd werd door slagerij Ter Weele uit Oene Na de lunch werd het werk voortgezet. Nadat het gaas en de manchet waren aangebracht werd de gemaakte voor weer met schoppen dichtgegooid en het overgebleven materiaal verzameld.

We hielden nog gaas over. Hier heeft ome Cor een rol in de aanbieding.

Aan het einde van de klus werd het hek provisorisch geplaatst, waarna de wildakker voor de zwijnen afgesloten was. Als laatste bracht Henk het inmiddels befaamde boordje aan zodat iedereen weet dat onze rasterploeg ook hier geweest is. De rasterachtigen wensen de vaste rasteraar Hans Kroes veel beterschap en hopen dat hij weer snel van de partij zal zijn. Het was voor mij een unieke ervaring om met zoveel enthousiaste mensen aan de slag te zijn. Volgende keer ben ik weer van de partij en ik kan iedereen aanraden om ook eens mee te gaan.