Harderwijk - Op zaterdag 29 mei 2010 was er weer een excursie in de serie ”voor leden door leden”. Deze serie is goed aangekomen bij de leden. De wandelingen en een enkele keer een fietstocht zijn meestal snel volgeboekt. Dit komt wellicht door het bijzondere karakter. Leden nemen andere leden mee naar hun favoriete gebied. Dat heeft o.a. tot gevolg dat er gebieden worden bezocht waar nog nooit of lang geleden een verenigingsexcursie is gehouden. Op 29 mei was het gemeentebos van Harderwijk aan de beurt. Inderdaad een gebied, dat voor de eerste keer op het programma stond. Ons lid Teus van de Bunte is daar één van de wildbeheerders. Hij nam ons mee door “zijn” gebied en vertelde onderweg op een boeiende manier over het aanwezige wild en de wijze van beheer.

Mocht u bij het horen van de naam gemeentebos het idee krijgen van een parkachtige omgeving, dan kan ik u vertellen dat niets minder waar is. We liepen door een gevarieerd landschap bestaande uit dennenbossen, gemengde bossen, heide en een heus stijfzand. Opmerkelijk is de bosvernieuwing die er plaats vindt. Dat lijkt me een bewijs voor een evenwichtig wildbeheer.
Tijdens de wandeling werden de deelnemers verrast door een demonstratie van een echte nazoek. ’s Ochtends was er een kreupele ree uit een groepje van drie geschoten en in een onoverzichtelijke situatie uit het gezicht verdwenen. Ons bestuurslid Ger Verwoerd was te hulp groepen en stond met zijn zweethonden op ons te wachten. Ger gaf een heldere uiteenzetting over de procedure van de nazoek en vertelde ons het één en ander over zijn honden en hun opleiding (zweethonden leid je op, je richt ze niet af).

 


Het gezelschap liep naar de plek, waar het ree was geschoten. 2 vrijwilligers stelden zich beschikbaar om sporen van het dier te vinden. Dat viel nog niet mee. Na enige tijd zoeken, vonden ze een klein stukje borstbeen en wat haren.
Foto’s

De hond nam de geuren in zich op en volgde het voor hem (niet voor ons) duidelijke spoor van het ree. Het gezelschap liep in lijn achter hem aan. Na enige tijd werd het ree gevonden in een bos met veel laag struikgewas. Het dier werd door Ger en Teus geïnspecteerd en ze gaven ons daarover een leerzame toelichting.Het ree werd achtergelaten voor de zwijnen, raven, vossen, etc. Teus vertelde dat er zondagochtend nog slechts botten op de plek te vinden zouden zijn.

We namen afscheid van Ger en zijn echtgenote en vervolgden onze weg. Tijdens de demonstratie was het droog, maar nu begon het steeds meer te regenen. Dat deerde de deelnemers geenszins. Terug gekomen bij de auto kregen we door de echtgenote van Teus een drankje aangeboden en Teus verraste de liefhebbers met een reeënbiefstukje.
Uit de reacties bleek dat de deelnemers deze bijzondere excursie zeer hebben gewaardeerd.
In het nieuwe seizoen staan er al 6 nieuwe excursies voor leden door leden gepland. We zien er naar uit!