Vierhouten - Op 19 juli stond het verwijderen van het restant van het zwartwildkerend raster aan de noord en oostzijde van de Noorderheide op het programma, aangevuld met een nog onbekende klus. Volgens de uitnodiging verzamelen we ons rond 9 uur langs de Vierhouterweg alwaar het bos overgaat in de heide. Of omgekeerd als je van de andere kant komt. Een wat cryptische omschrijving, doch voor het laatste deel van de route zou Henk de bekende routebordjes “het edelhert” plaatsen. Die bordjes hebben de meesten niet gezien, daar ons leidhert onderweg wat vertraging was opgelopen. Gelukkig blijkt dat de meesten een goed geheugen hebben – we waren hier in maart ook al – of de routebeschrijving was toch duidelijk genoeg. Rond 9 uur was het al een drukte van belang rond onze koffietafel op de rand van heide en bos. Vandaag zijn er twee nieuwe gezichten. Peter Drost heeft ons leren kennen in Renkum waar zijn beek en sprengenwerkgroep vanuit hetzelfde bezoekerscentrum gelijktijdig met onze rasterploeg werkzaamheden verrichtten. Zijn vrijwilligersgroep ligt in voorjaar en zomer stil. Het leek hem aardig om in die periode af en toe met ons mee te draaien. Peter is dus onze seizoensmedewerker. Jozef Linthorst, als beoogd leidhert van de hele club, komt eens sfeer proeven. We hopen dat het naar meer smaakt, want gedurende de dag blijkt hij niet alleen een goede toehoorder en prater maar ook een gedreven werker. Ook onze Gerard en later ook Jos zijn weer van de partij!!

 

Na de koffie rijden we carpoolend, hetgeen dit keer aardig lukt, achter onze gastheer Lennard Jaspers van SBB aan over de Noorderheide. Hij heeft een mooie locatie voor onze Windvang- onze ruime partytent voor de minder ingewijden- op het oog. Daar treffen we zijn collega Joris Blankenaar. Nadat iedereen zich met zijn gereedschap, emmers en andere noodzakelijk geachte attributen heeft verzameld geeft Lennard een toelichting van het werk. Een klein groepje kan de resterende circa 100 palen aan de noordzijde van het zwartwildkerend raster verwijderen. Voor de overige rasterachtigen staat het verwijderen van de laatste honderden meters aan de oostzijde op het programma. Daar het beiden relatief kleine klussen zijn kunnen we daarna met z’n allen een begin maken met het verwijderen van bijna 2 km “Bloemersraster ”dat aan de zuidzijde van de Noorderheide de barrière vormt voor het wild dat wil uitwisselen naar het Elspeterbos. Van dit raster hebben we enige jaren geleden al de bovenste draden verwijderd. Nu kan de rest weg.

Nu we weten wat er te doen staat splits de groep zich. Een klein ploegje zet de windvang op.

De rest gaat ontrasteren Om dit proces wat ordelijk te laten verlopen worden voor de palenactie vrijwilligers aangewezen. Die aanwijzing heeft niet geheel de instemming van enkele dames, die zich onderschat voelen. Om hun gelijk te bewijzen gaan ze er flink tegenaan bij de ander klus. Menig paaltje vliegt de grond uit.

Dat we weer in een mooi en rustig gebeid aan de slag zijn blijkt wel als ome Cor weer eens een geweistang vindt. Zijn derde tijdens het rasteren als ik het goed begrepen heb.

Foto 00073

Tegen de koffie hebben de meesten zich al aardig in het zweet gewerkt. Of dat aan de flinke inspanning ligt of aan het warme weer laat ik wijselijk in het midden.

Na de koffie beginnen we aan de grote ontrasterklus. Het gaas zit soms een halve meter diep in de grond, hetgeen het een pittige klus maakt. Hierbij tonen onze gastheren zich van hun beste kant. De mouwen worden opgestroopt of zelf het shirt uitgedaan en beiden stoten zich vol overgave in de klus. Op het moment dat de gang er net goed inzit verstoort een onweersbui het ritme. We verlaten het bos en schuilen in auto’s en Windvang. Onze catering anticipeert hier goed op door heerlijke bowl uit te delen en versneld de soep af te ronden, zodat we bij een opklarende lucht van heerlijke soep met bijlagen kunnen genieten.

Na afloop van de lunch roept Henk ons bijeen voor een ceremoniële overdracht van door Frans vervaardigde routebordjes “Het EDELHERT” Ze zijn schitterend en terecht ontvangt hij een warm applaus voor zijn inzet.

Nadat iedereen voldoende heeft genuttigd en enigszins is bijgepraat gaan we voor “een uurtje ” nog aan de slag. Wat Helene en Cees in de soep hebben gedaan weet ik niet. Maar diverse raterachtigen, Joris, Josef L en Lennard incluis, waren niet te houden. Er wordt driftig gespit, gehakt, gezaagd, geknipt en aan gaas getrokken, zodat al ras velen weer drijfnat van het zweet zijn.

De minder fysiek ingestelden onder ons verzorgen de ordelijke verzameling van het gaas en de palen. In dit “uurtje” worden er nog vele meters raster verwijderd.

Daarna is de pijp toch aardig leeg en trekken we weer richting Windvang om onder het genot van een sapje, bietje en hapje de cooling down te doen. Kenmerkend voor ons soort cooling downs is dat er veel bij gepraat wordt.

Rond 3 uur zit deze gezellige en nuttige dag er weer op.