We worden hartelijk welkom geheten door onze gids Teus van de Bunte. Hij heeft deze avond versterking van Henry Kats (gids bij Geldersch Landschap en Kastelen). Teus geeft aan dat hij eerst toch wat bedenkingen had voor bezoek aan het Orderbos, maar bij een rondgang vooraf is het toch wel een interessant bos en niet alleen simpel een dennenbos.
Voordat we op pad gaan laat Henry ons wat klapperstenen en (ijzer-)slak zien, afkomstig uit dit gebied want hier hebben lang geleden ijzeroventjes gestaan voor productie van smeedijzer. We komen onderweg een leemkuil tegen en later op de avond zien we ook nog een ijzerkuil en nu geliefd bij de wilde zwijnen.
Teus en Henry wisselen elkaar af in datgene wat ze met ons willen delen. Ook nu laat Teus ons een tweetal geweitjes zien van een reebok en hieruit zien we duidelijk hoe verschillend het voedselaanbod per gebied kan zijn en wat voor invloed dit heeft op het gewei. En Henry laat ons onderweg ook nog mooie speciale stenen zien en foto’s van stenen waterleidingbuizen die hier gelopen hebben naar de fonteinen van de paleistuinen op Het Loo.

 

Tevens passeren we een grafheuvel waarvan er hier in dit bos een aantal aanwezig zijn. Als laatste komen we langs de Sprengkop die helemaal hersteld is, een mooi stekje om even wat langer bij te blijven staan en zomaar de gedachten wat te laten gaan, voordat we weer aankomen bij de parkeer plaats. Een prachtige excursie met een meerwaarde door de informatie die we hebben gekregen en waar we het droog hebben gehouden, een meevaller voor Teus, want de excursies met hem zijn meestentijds regenachtig. We zien uit naar de volgende excursie!