Op 10 mei j.l. konden leden mee met een ingelaste adderexcursie in Staphorst. Via de digitale nieuwsbrief is hier een uitnodiging voor rondgegaan.  Er hadden zich ongeveer 15 mensen opgegeven. Het weer was al dagen ronduit slecht te noemen, veel regen, wind en koud. Op zaterdag 10 mei zou het echter een droge ochtend zijn. Zouden de adders blij zijn met een korte droge periode en komen ze uit hun schuilplaats of zien we helemaal niks?
Na een introductie door onze gids Marc Schils (RAVON) gingen we de heide op. In het begin onwennig, want dwars door de hei lopen terwijl je weet dat daar veel adders leven is best spannend. Gelukkig vond iemand een adder en Marc wist hem te pakken. Het bleek een prachtig vrouwelijk exemplaar. We hebben haar goed kunnen bekijken. Bijten hielp niet, Marc hield haar voorzichtig maar wel goed vast met speciale fouilleer- handschoenen. Nadat we alle foto's hadden gemaakt mocht ze weer gaan.
We vonden nog 3 addervellen en mijn dochter vond een schedel, onderkaak en wervel van een onbekend dier, ook hebben we allerlei mooie libellen, rupsen, spinnetjes en prachtige planten gezien.
Vervolgens zijn we bij een ven in de buurt gaan kijken. Sinds kort leeft hier de zeldzame knoflookpad. Door middel van een onderwater-microfoon hebben we de knoflookpad zelfs horen roepen!! Ook hebben we duizenden kikkervisjes gezien. Hierna moesten we wel voor de zekerheid allemaal even onze schoenen ontsmetten. In het verleden heeft hier een virus gehuisd dat gevaarlijk is voor reptielen en amfibieën.

Het was dankzij onze gids Marc Schils een leerzame en gezellige ochtend. In het zomerblad van de vereniging wordt nog een extra adderexcursie aangeboden op 6 juli. Deze staat gewoon op de excursiepagina zoals u van ons gewend bent. Ook dit seizoen is er weer een leuk aanbod van excursies voor u samengesteld.

Wilt u ook op de hoogte blijven van de vereniging het Edelhert? Schrijft u zich dan in voor de nieuwsbrief!