Zondagochtend 6 juli 2014
Excursie op zoek naar adders en andere amfibieën en reptielen.
Aanvang 9 uur, duur afhankelijk van weer en resultaat, ongeveer 2,5 uur.
Max. aantal deelnemers: 20
Gids: Marc Schils

Vlakbij Staphorst bevindt zich het werkterrein van Marc Schils. Hij doet hier voor het RAVON onderzoek naar de daar levende amfibieën en reptielen, met een speciale voorliefde voor adders. We gaan samen in het veld op zoek naar adders die zich hopelijk lekker liggen op te warmen in de zon. Het is dus wel afhankelijk van de weersomstandigheden. Met aanhoudende stortregen zullen de adders zich niet laten zien en gaat de excursie niet door. Af en toe een bui afgewisseld met zon daarentegen is meestal ideaal. Als we een adder vinden, zal Marc een en ander vertellen over deze spannende slang. Tijdens mijn proef-excursie hebben we er maar liefst 8 (!) kunnen bewonderen. Resultaten uit het verleden bieden natuurlijk geen garanties, maar wel hoop!  Het terrein kan drassig zijn, houd daar rekening mee.

Verzamelen: Vijverweg Staphorst/Punthorst. Eerste parkeerplaats van recreatieterrein “De Zwarte Dennen”

Routebeschrijving:
Vanaf de A28 (afslag Nieuwleusen), rijden richting Nieuwleusen over de N377, na ongeveer 6 minuten rijd je door Nieuwleusen. Hier linksaf slaan op de Evenboersweg. Op een gegeven moment draait de Evenboersweg scherp rechts, maar kun je min of meer rechtdoor de Kanlaan op. De Kanlaan nog even volgen. Na een paar minuten kom je in het gehucht Punthorst. In Punthorst rechtsaf slaan op de Vijverweg. Na een paar kilometer ligt aan de linkerkant een parkeerplaats met ruimte voor een paar 100 auto's in het bos, hier verzamelen we. Als je te ver rijdt kom je alsnog aan de linkerkant een grote parkeerplaats tegen. Geeft niks, dan pikken we je daar ook even op.
(Zie ook Google-maps.)

Opgeven bij Maaike via: excursies@hetedelhert.nl; op de dag zelf kunt u in geval van calamiteiten bellen met 06-40784126 Graag een telefoonnummer erbij vermelden waarop u goed te bereiken bent, als er aanhoudende regen wordt voorspeld, zullen we uiterlijk 1 dag van te voren de excursie moeten annuleren!