Afgelopen zaterdag togen mijn tante en ik met 2 fietsen achterop de auto naar het Achterhoekse Baak. Om 18 uur zouden we daar verzamelen voor een fietsexcursie van onze vereniging. Heel blij was ik met mijn nieuwe telefoon en bijbehorende mevrouw die ons via allerlei landweggetjes naar de goede boerderij loodste.

Daar aangekomen werden de deelnemers welkom geheten door Ben en Hennie Hiddink met koffie en thee. We hadden geluk met het weer, droog, warm en een heerlijk windje. Het werd snel duidelijk dat onze gidsen hier zeer geregeld fietsen, want we zijn via hele leuke paadjes en plekjes gekomen die je anders nooit zou vinden. Prachtig, de afwisseling van bossen, weilanden, doorkijkjes, landgoederen, boerderijen, prachtige bloemen, gewoon te veel om op te noemen. Ook hebben we veel geleerd over de historie van het gebied. Waarom we bijvoorbeeld bijna van de fiets hobbelden? Ooh, dat komt omdat Berend van Hackfort een hekel had aan nieuwigheden, dus de paden blijven voor altijd bij het oude, dat heeft hij testamentair vastgesteld. Bedankt Berend!

Onderweg zagen we hazen die zo groot waren dat het net reeën leken. Ook zagen we echte reeën; een geit met een kalf en elders nog een hele donkere geit die met de kop uit de dekking stak. Prachtig silhouet tegen het groene gras. Ook een buizerd in de rui vloog over ons heen.

Halverwege de tocht konden we even uitpuffen op het terras van het pannenkoekenhuis. Met een heerlijke pannenkoek op, konden we weer verder.

We werden verwacht bij een boerderij voor een rondleiding. Deze boer zit tegen het leefgebied van dassen aan. Prachtige dieren natuurlijk vindt de boer, maar ook: de dassen ploegen zijn weilanden om, graven tunnels onder de akkers door. Hierdoor wordt het voor hem onmogelijk deze akkers te bewerken, ze worden veel te oneffen, waardoor hij met de tractorbanden wegzakt. Vorig jaar heeft zelfs een koe een poot gebroken doordat zij zich verstapte in zo'n tunnel.
Omdat de das een beschermde diersoort is en de boer er echt hinder van ondervindt,  overweegt hij een verhuizing van zijn bedrijf, dat dat erg is konden wij beamen, weggaan van zo'n prachtige plek doe je niet zomaar.Wat de boer al had verwacht klopte, er liep een das te scharrelen in zijn weiland. Een DAS!!! Voor velen van ons een primeur. Prachtig!! (Maar dus wel dubbel...) We zijn nog even bij een gigantische burcht aan de rand van zijn terrein gaan kijken, in deze leven ongeveer 30 dassen  (in totaal leven er in dit gebied ongeveer 90 dassen) één van ons zag de das nog van heel dichtbij.  Na een korte rondleiding op het boerenbedrijf met melkkoeien gingen we weer verder in het donker, nog 6 kilometer naar Baak. Ben en Hennie, ontzettend bedankt voor de leuke afwisselende fietsexcursie. Jullie hebben laten zien dat het buiten de Veluwe ook heel prachtig kan zijn!! Zeker voor herhaling vatbaar. De mevrouw in mijn telefoon heeft ons vervolgens weer keurig over de inmiddels pikdonkere landweggetjes naar de hoofdweg geloodst, vanwaar we de weg naar huis wel weer wisten.

Wat zal de volgende excursie brengen?