Om de rateraars te bedanken die iedere maand in weer en wind zorgen voor nieuwe rasters bij verschillende Terreinbeherende Organisaties (TBO's) wordt ieder jaar een barbecue gehouden. Dit keer was de rasterbarbecue, incl. ruim voorprogramma, op een schitterende en unieke locatie: Emma’s Oord in het paleispark van Kroondomein het Loo. Rond 9 uur arriveerden de kwartiermeesters en tegen 10 uur druppelden de deelnemers binnen na een wandelingetje van 500 meter vanaf de P-plaats buiten het park. Gelukkig druppelde het buiten niet, maar de voorspelling gaf nog wel wat vocht, zodat de meesten gewapend met plu en laarzen arriveerden.

03 de deelnemers druppelen binnen

Na een inloopmoment met koffie en koeken heette Piet de bijna veertig aanwezigen welkom en gaf daarna het woord aan Arthur Ebregt, Hoofd Beheerszaken van Kroondomein Het Loo. Onder de titel “waar vind je nog zo’n prachtig land” gaf hij een boeiende toelichting over de historie van het Kroondomein het Loo, de huidige eigendomsverdeling en het natuur- en wildbeheer. Aansluitend kreeg Jan van de Velde van de stichting Veluwse Sprengen en Beken het woord. Ook hier kwam de historie aan de orde, waarin de beken en sprengen een belangrijke invloed hadden op de economisch ontwikkeling op met name de randen van de Veluwe. Ook ging Jan in op het fenomeen 'wie de grootste had' en daar doelde hij op de fonteinen bij kastelen.

.04 Arthur Ebregt praat ons bij over het Kroondomein het Loo

Na deze presentatie nam Piet weer het woord om ome Cor te bedanken vanwege zijn ruime bijdrage, zeg maar deelsponsoring, van deze dag. Als dank kreeg onze nestor van de rasterploeg een fotolijst met twee karakteristieke foto’s van hemzelf tijdens het rasteren. Ook Elspeterbosch BV werd bedankt voor het kosteloos beschikbaar stellen van de overloper welke door Ter Weele geprepareerd is voor het spit. Na deze plichtplegingen ging een groot deel van de aanwezigen met Henk op pad in het sprengengebied nabij Emma’s Oord.

08 wandeling langs de sprengen nabij Emmas Oord Medium

 

De achterblijvers richtten de zaal en het aangrenzende gazon in voor de BBQ.Toen de partytenten en de buffettafels klaar stonden was het wachten op Ter Weele. Dat duurde even, er bleek een vreemd misverstand over de aanvangstijd. Na wat heen en weer gebel kwam de bestelauto tegen 14.15 uur aan. In de tussentijd genoot men van een drankje en een nootje en werd er geanimeerd bijgepraat, terwijl er 'op de achtergrond' een selectie met historische foto’s van de rasterploeg werden vertoond.

15 beide keurslagers fileren het varken vakkundig

Na aankomst van Ter Weele waren er opmerkelijk veel bereidwillige handen (en rammelende magen) die meehielpen alles te installeren. En rond half drie werd het sein 'buffet gereed' gegeven. Men liet zich, lekker buiten zittend in de zon, de salades, de losse stukjes wildbraad en het varken goed smaken. Zeker het varken was van prima kwaliteit. Doch ondanks dat kregen we het karkas niet helemaal kaal. Er zat zoveel aan dat diverse aanwezigen nog wat stukjes mee naar huis konden nemen. Rob heeft zich ontfermt over het karkas, hij wist daar een goede bestemming voor.

Tegen 15.45 uur was iedereen verzadigd en kwam er toch nog een buitje over ons heen. Dat was het moment om de dag af te sluiten en de boel op te ruimen. Maar niet voordat Henk José en Wil namens de rasteraars een boeket overhandigde voor hun goede zorgen tijdens deze dag en de afgelopen rasterdagen.

22 een bloemetje als dank voor hun goede zorgen tijdens rasteractiviteiten

Het opruimen verliep ook weer prima dankzij de vele helpende handen. Na alles zo goed mogelijk opgeruimd te hebben vertrokken ook de laatsten huiswaarts na deze gezellige dag. Het was weer genieten van deze dag.

25 het was weer genieten deze dag