faunadag 2018

Op zaterdag 24 maart 2018 vindt op Kasteel Middachten in De Steeg de jaarlijkse Faunadag plaats. Iedereen die meer wil weten over het beheer van herten en zwijnen op de Veluwe is van harte welkom. Er is extra aandacht voor eten dat de natuur ons biedt: bereiden van wild en eetbare planten uit het wild. De entree voor dit evenement is vrij.

Wildbeheer

Op de Veluwe komen grote hoefdieren als wild zwijn, edelhert, damhert, ree en moeflon voor. Omdat er op de Veluwe maar een beperkte ruimte is en veel oppervlakte wordt gebruikt voor landbouw, wonen en recreatie, moeten de dieren worden beheerd. Beheren betekent ook jaarlijks een aantal dieren uit de populatie wegnemen. Dit gebeurt op basis van eerder gehouden tellingen. Naar aanleiding van die uitkomst wordt bepaald hoeveel dieren er in een gebied kunnen leven en hoeveel er moeten worden geschoten. Hierbij wordt gekeken naar de natuurlijke draagkracht van de Veluwe en de schadegevoeligheid van landbouw, bosbouw en de verkeersveiligheid.

Het afschot van wild is aan strenge regels gebonden en gebeurt door professionele faunabeheerders. De faunabeheerders leggen na afloop van het jachtseizoen vrijwillig verantwoording af aan elkaar en de maatschappij.

Geweiententoonstelling

Alle geweien van herten, reebokken en moeflons en de slagtanden van de mannelijke wilde zwijnen die het afgelopen seizoen op de Veluwe zijn geschoten, komen speciaal voor de Faunadag naar Middachten. Daar worden ze gekeurd door een keuringscommissie en vervolgens in het kasteel en bijgebouwen tentoongesteld voor het publiek.

Wild en planten proeven, kinderactiviteiten

Jachtopzichters vertellen deze dag uit eigen ervaring over jacht en faunabeheer op de Veluwe en er zijn verschillende informatiestands. Een valkenier geeft roofvogeldemonstraties. Ook kan je zien en proeven wat de poelier van het wild maakt. Leer welke wilde planten eetbaar zijn. Speciaal voor de kinderen is er een leuke speurtocht, waarbij ze van alles over onze viervoeters te weten komen. En heb je wel eens een uilenbal uitgeplozen? De IVN laat het je graag ervaren!

Verder worden er tegen een kleine vergoeding rondleidingen gegeven door het prachtige kasteel.

Fotowedstrijd

Tijdens het evenement wordt een fotowedstrijd gehouden. Het thema is dit jaar: “De grote Veluwse zoogdieren in hun natuurlijke omgeving”. Elke inzender mag één foto inzenden en deze zal door een deskundige jury worden beoordeeld. Aan de jury nemen deel Luc Enting (maker van de film “WILD” die vanaf februari in de bioscopen draait), Jan Huttinga en Klaas Tanis, beiden jachtopzichter en natuurfotograaf op Kroondomein Het Loo.

Uit alle inzendingen zal de jury tien inzendingen nomineren. Op zaterdag 24 maart om 13:00 uur wordt bekend gemaakt wie de nummers 1 t/m 3 geworden zijn. Meer informatie over de voorwaarden en een deelnameformulier vind je op website www.middachten.nl. 

 

Noot voor de redactie, niet voor publicatie:

Voor meer informatie of voor foto’s kunt u contact opnemen met kantoor Middachten op telefoonnummer 026 - 495 21 86 of via email: info@middachten.nl