Op zaterdag 26 oktober werd de ledendag van het Veluws Hert op de Hoge Veluwe gehouden. Ongeveer 140 leden werden ontvangen in restaurant de Rijzenberg te Schaarsbergen. De heer Piet Schenk, directeur van het nationale park de Hoge Veluwe, gaf een lezing over de ontwikkelingen en de bedrijfsmatige aanpak bij het park. Interessant, omdat de doelstelling van het park anders is dan die van vele andere terreinbeheerders op de Veluwe. Vervolgens werd de prachtige film "De Hoge Veluwe" van Luc Enting vertoont. Na de lunch waaierden de aanwezigen uiteen en gingen wandelen, fietsen (al of niet onder leiding van een gids), naar het Kroller Muller museum of naar het Jachthuis Sint Hubertus. Overal in het park kwam je leden tegen. Tot slot weer napraten in het restaurant. Wederom een geslaagde ledendag waarop kan worden teruggekeken.
Image

"De heer P.Schenk, directeur van National Park de Hoge Veluwe, gaf tijdens zijn lezing een indruk over het beheer van het park.."
Image
"Het park heeft 575.000 bezoeker per jaar. Dat aantal is ook nodig om kostendekkend te werken. Een organisatie met 100 man personeel in vaste dienst dient zich om niet in financiële problemen te geraken dan ook te gedragen als een commerciële onderneming. Hoe het park ontstaan is, hoe tegenwoordig omgegaan wordt met exoten in het park, hoe de wildstand geregeld is. Vele onderwerpen kwamen aan bod. De leden luisterden aandachtig.
Image
Aansluitend werd de film over het park getoond. Hier werd duidelijk ingegaan op het ontstaan van het park en de plannen en realisaties van het echtpaar Krüller-Müller.

Image

Onze voorzitter bedankte de heer Schenk voor zijn boeiende lezing.

En bedankte Esther Stalenhoef voor de vertoning van de film.

Image

Henk Kersten legt uit waar 16 november een ingelaste rasteractie uitgevoerd gaat worden. (9.00 uur aan de Groenendaalseweg tussen de Woeste hoeve en Loenen, parkeerplaats tussen km-paal 14 en 15)
Image Image
Verzamelen voor de wandeling.
Image
Met o.a. als gids Henk Ruseler onder supervisie van Johan Wensink van de Park de Hoge Veluwe werden de diverse delen van het park bekeken.

Image

Johan Wensink verdeelt de leden in 4 groepen.

Image

Henk Russeler vertelt over het ontstaan van park.

Image

En over de grootse plannen van het echtpaar Kröller-Müller."

Image

"Hier is in de jaren dertig begonnen met de bouw van het museum, maar werd al snel stopgezet."

Image

Nabij het centrum van het park zijn de restanten van het museum nog aanwezig. Her en der liggen nog grote blokken steen te wachten totdat ze gebruikt worden. Helaas zijn de plannen door de slechte economische situatie in de jaren dertig niet door kunnen gaan.

Image

 

Na heuveltje op, heuveltje af staan we hier op de Fransche Berg.

Image

Image

Marc geeft aan, dat we hier het rustgebied ingaan. "Mag dat?"  "Ja, dat mag, want we zijn onder leiding van de boswachter."

Image

 

Vol verwachting kijken we uit over het Koeverbos.

Image

Helaas, geen wild. Dat was een paar weken terug wel anders. Tijdens de bronst was het wild hier goed zichtbaar. Deze observatiehut was dan ook tjokvol.

Image

Het uitzicht is hier adembenemend. Dit zie je meestal alleen op foto's. :)

Image

Uw webbeheerder door Marc op de foto gezet.

Image

Carl gaat spontaan in meditatie.

Image

Even hergroeperen. Zodat de achterblijven, na een vermoeiend stuk door het zand en glibberig mos aansluiting kunnen vinden.

Image

Zodat de achterblijven, na een vermoeiend stuk door het zand en glibberig mos aansluiting kunnen vinden.

Image

Deelensche Veld

Image

Image

Image

Er werd flink doorgestapt.

Image

Image

Langs de muren van wat eens een uniek museum zou moeten worden.

"Hier vandaan kijk je over het Deelensche veld richting de Deelense weg (Hoenderloo-Deelen)".

Image

Image

Dankzij het nieuwe beleid blijven tegenwoordig de exoten, zoals de Lariks in het landschap staan en de voorkeur te geven aan een mooie, in plaats van een authentieke natuur en kunnen we genieten van zijn prachtige herftstkleuren.

Image

De Larix in de volle herfstpracht

Image

Vanaf de Wildbaanweg zien we op de terugweg een grote roedel herten staan.

Image

11 stuks voornamelijk grote herten en de hindes/smaldieren waren nog geeneens te tellen

Image

{Image

Janny en Paul (rechts) Buitenhuis verzorgde, zoals gebruikelijk, voor de distributie van het verenigingsmateriaal. (NB. Janny staat niet op de foto. Links staat Hans.)

Image

De Gerard Schouten (organisator van de dag) en Erik van Erp Taalman Kip (voorzitter) bedankte Johan Wensink voor zijn inzet en die van zijn medewerkers.