Op 28 Augustus werd op het Nationaal Park de Hoge Veluwe voor de vierde maal het Nederlands kampioenschap burlen gehouden. De locatie was wederom de picknick-weide in het centrum van het park waar het publiek rond twee uur in behoorlijke getale op af was gekomen om dit spektakel mee te maken.

De opening werd verricht door de jachthoornblazersgroep "De Overlopers" die een gedeelte van hun repertoire ten gehore brachten aan het aanwezige publiek die dit overduidelijk wisten te waarderen.

De presentatie was wederom in handen van Julika Marijn die op haar gekende wijze de diverse onderdelen aan elkaar praatte.

Het eerste onderdeel van de middag was de publieksquiz in de vorm van een afvalrace. Door middel van een serie vragen over het edelhert waarbij men kon kiezen uit twee antwoorden en bij een fout antwoord meteen afviel bleef als uiteindelijke winnaar de heer van Faassen uit Wolfheze over die onder andere een lidmaatschap van Vereniging het Edelhert won.

Hierna kwamen de echte "matadoren"  aan bod, acht deelnemers hadden zich aangemeld die elk twee maal hun beste burlen aan de jury bestaande uit Hans Koning, een van de jachtopzichters van het Park, namens Vereniging Het Edelhert Ronald Risseeuw, longarts Kees Westermann en hoofdredacteur van het magazine Seasons Fanny Glazenburg ten gehore brachten. Na de eerste keer burlen werd er door de jury per kandidaat  feedback gegeven waarna de kandidaat nog eenmaal mocht burlen waarna er punten werden gegeven.
Het was fraai om te zien, maar vooral om te horen hoe de kandidaten wedijverden om de twee finaleplaatsen.

Alles werd uit de (borst)kast gehaald om de jury en het publiek te overtuigen van hun kunnen en ook de hulpstukken waren aanwezig, waarbij een opgerold stuk keukenzeil van 1.20 meter lang en 30 centimeter in doorsnee en een rioolpijp voor een toiletaansluiting wel het meest in het oog (en oor) liepen.     

Uiteindelijk bleven Ron Reitsma en Willem Freriks als de twee beste burlers over voor de finaleronde. Deze finale bestond uit twee gedeeltes, als eerste een kennisquiz waarbij de winnaar een extra punt kon verdienen en als laatste onderdeel een duet tussen de twee "herten".

De twee finalisten gaven een werkelijk prachtig duel ten gehore waarbij ze niet voor elkaar onderdeden en bij het publiek die een stem mocht uitbrengen was het zo te zien fiftyfifty.
Na beraad door de jury werd Willem Freriks als winnaar uitgeroepen en zat een geslaagde middag er weer op en kijken we uit naar het vijfde NK burlen.