Was tot voor kort het motto van Staatbosbeheer "Niet ingrijpen in de natuurlijke processen", nu heeft Staatbosbeheer toch ingegrepen. De situatie zal dus ernstig zijn.

In het zuidelijk deel dat sinds vijf jaar deel uit maakt van de Oostvaarderplassen blijken de herten er zo slecht aan toe, dat de verstoring door de recreatie funest kan zijn, de herten sterven de afgelopen weken met bosjes. Volgens SBB zijn er 80 herten in de eerste twee maanden van het jaar afgemaakt moeten worden of zijn reeds dood gevonden voornamelijk in het Fluitbos. De oorzaak ligt voor de hand: voedselgebrek. Staatsbosbeheer zegt hetzelfde, maar met een omweg en geeft de sneeuw en de recreanten de schuld. Op een populatie volgens SBB van 350 herten het Fluitbos (volgens onze telling maximaal 200) is 80 herten een aanzienlijk deel.

Staatsbosbeheer vindt nu dat de herten te veel verstoord worden door de recreanten, zeker nu de herten het zo zwaar hebben is elke krachtinspanning te veel.

Eerder heeft SBB ook ingezien, dat toegang na zonsondergang ook uitgesloten diende te worden en wij hopen (en wij zijn niet de enige) dat het gebied van 1 januari tot 1 mei dag en nacht gesloten gaat worden. Geen onrust van stangenzoekers in de meest kwetsbare periode voor deze herten.

Het Veluws Hert is van mening dat elk jaar de herten in de OVP het zwaar hebben om de winter door te komen en zou graag elke winter meer rust hebben in het gebied, maar dat blijft een lapmiddel. Beter zou zijn de voedselsituatie aan te pakken: het aantal grazers afstemmen op het voedselaanbod, beheer naar graascapaciteit, want 3000 dieren op 2600 hectare blijkt te veel te zijn.

Image
Zaterdag 5 maart 2005 9 uur : Het Fluitbos wordt afgesloten voor het publiek.

Image
Vreemd. De herten zouden niet in staat zijn
voedsel te vinden door de sneeuw. Op de Veluwe hebben de herten er geen last van. De waarheid is, dat veel herten in de OVP in de winter te veel interen en geen tegenslag kunnen verdragen.

Image
Verstoring door recreanten?
In dit geval nauwelijks, op andere momenten wel degelijk. Rust is zeker nu heel belangrijk.

Image
Een schaatser op de plassen,
de herten op de achtergrond trekken weg.

Image
Aan weerzijde zijn de kaalgeschilde bomen,
zoals overal in de Oostvaardersplassen.

Image
Volgens Staatsbosbeheer was tot voor kort nog genoeg voedsel, niet alle bomen waren namelijk ontdaan van de bast. (maar wel bijna allemaal!!!)

Image
Ondanks de sneeuw zouden de herten best wel aan voedsel kunnen komen. Met hun hoeven krabben ze de sneeuw weg om bij het gras te kunnen, maar er is geen gras, slechts kale klei.

Image
Hier een spitser, een éénjarig mannelijk hert.
Bevangen door de kou, door een longontsteking of door een te lage suikerspiegel komen de herten aan hun einde en niet door ouderdom, voedselgebrek ligt steeds ter grondslag

Image
Hier een ander hert wat ouder dan de vorige.
Niet geschoten, maar een "natuurlijke" dood gestorven.
Staatsbosbeheer ontdoet het hert van de kop met gewei
om trofeezoekers voor te zijn.

Image
Konden herten maar vliegen en zoals deze
brandganzen die naar hun fouragegebieden trekken. En dan te bedenken dat de herten er voor de ganzen het gras kort zouden moeten houden.