Foto: Huub Sukkel

Grootste wesp


De hoornaar kan tot 4 cm groot worden en is daarmee de grootste wespensoort van ons land. Hoornaars leven van insecten zoals spinnen en rupsen.


Ongevaarlijk

De hoornaar is in principe, net als andere wespen, ongevaarlijk voor mensen. Zijn afmeting doet echter ten onrechte vermoeden dat het een gevaarlijker dier zou zijn dan een gewone wesp. Het tegenovergestelde blijkt waar. De hoornaar is minder agressief dan gewone wespensoorten. Bovendien zijn wespensteken, in het algemeen, alleen gevaarlijk als men allergisch is (www.allergietest.nl) voor wespengif.


Veilige afstand

Wel is het noodzakelijk om een veilige afstand (ruim 5 meter) te houden van het nest.

De hoornaars zijn van de andere wespen te onderscheiden doordat ze groter zijn en aan de roodbruine kleur die op kop, thorax en poten voorkomt. De andere wespen zijn daar zwart of geel. De Europese hoornaar is de grootste sociale wesp van Europa, waarvan de koningin wel 40 mm lang kan worden. Gemiddeld is de koningin echter 23-35 mm lang. De werksters zijn 18-25 mm lang en de mannetjes 21-28 mm. De mannetjes hebben een lid meer aan hun voelsprieten dan de werksters.

Herten zijn er vaak panisch voor en slaan met de kop en lopen er voor weg.