Excursie naar de Houtbeek en het Kootwijkerveld bij Stroe o.l.v. Bert Oosterveld. Waar de laatste restanten van de IJstijd verdwijnen blijft bij Stroe de Houtbeek,  een water dat in de prehistorie hoog stond aangeschreven.
De loop van de beek geeft op subtiele wijze wat relief aan het landschap. Staatsbosbeheer en de gemeente Barneveld proberen waar mogelijk de oude beek te herstellen.  Een gebied met een rijke historie, grafheuvels, onderduikersholen en wildwallen. 2.800 jaar v. Chr. claimde een kleine boeren gemeenschap dit gebied. De akkers werden bewerkt aan de noordkant van de beek terwijl de doden werden begraven aan de zuidzijde. Het grootste grafveld ligt nabij de plek waar de beek ontspringt. De wandeling laat veel variaties zien in het landschap. Wild zien we vandaag niet (veel fietsers enkele ruiters en wandelaars)  maar wel veel sporen van herten, dassen en zwijnen.
Overdag trekt het grofwild zicht terug tussen de spoorlijn en de A1. Daar komen vrijwel nooit mensen en vinden zij de rust die ze nodig hebben.Op de vlakte tussen de heidepollen en het pijpenstrootje liggen wel de reptielen als adder en zandhagedis te zonnen.
Weer een geslaagde wandeling in een historisch rijk gebied met alleen het storende geluid  van een zo nu en dan voorbij-razende trein. Bert bedankt.