Damhertensterfte in de Amsterdamse Waterleidingduinen

Gemeente Amsterdam is verantwoordelijk voor het beheer en verantwoordelijk voor de gevolgen van het plaatsen van het raster. Vereniging Het Edelhert (VHE) heeft een brief geschreven aan Burgemeester en Wethouders van de Gemeente Amsterdam i.v.m. de sterfte in de ADW. Wij bieden onze kennis aan en hebben Gemeente Amsterdam verzocht ons op de hoogte te houden van de onderzoeksresultaten voortvloeiende uit de sectie op dode damherten verricht door de Universiteit van Utrecht (Dutch Wildlife Health Centre).

Verkorte grofwildcursus

VHE organiseert binnenkort weer een grofwildcursus voor aan haar leden en externe belangstellenden. In deze cursus in verkorte vorm wordt aandacht besteed aan al het in Nederland voorkomende grofwild. Hierbij gaat het om het leefgebied, de leefwijze, specifieke kenmerken en het aanspreken. Naast een aantal theorieavonden zijn er ook een aantal excursies. Bij voldoende belangstelling zal de Vereniging de cursus starten in 2013 in samenwerking met het IPC de Groene Ruimte. De prijs van deelname is mede afhankelijk van het totaal aantal deelnemers. Richtprijs: tussen de € 275,00 en € 325,00. Mocht u belangstelling hebben dan kunt u dit kenbaar maken via een mail aan info@hetedelhert.nl

Provincie Drenthe wil geen herten en zwijnen

 

Het is niet te geloven: de provincie Drenthe houdt vast aan het nulstandbeleid voor edelhert, damhert en wild zwijn in haar provincie. De provincie heeft dat bekend gemaakt. Een en ander is hier na te lezen.
Lees meer. Alhoewel de bezwaartermijn verstreken is, zal VHE alsnog reageren richting Provincie Drente. Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en het Drents Landschap hebben reeds formeel bezwaar gemaakt. GroenLinks stelt schriftelijke vragen in de Tweede kamer. lees meer

Herten determineren

In de Wildbeheer Eenheid waar ik, Bart Castelein, als faunabeheerder werkzaam ben, loopt een zenderproject voor roodwild. De eerste resultaten laten ook wel interessante gegevens zien, maar het beperkt zich tot deze gezenderde dieren, dan wel het kaalwild roedel waar ze onderdeel van uitmaken. Maar er zijn nog veel meer "zenders"! Er begeven zich in deze WBE ook hertenliefhebbers, die mede met behulp van foto’s en film een groot aantal herten al jaren volgen en daardoor kunnen herkennen. Let op: aanblik d.m.v. de grotere foto van dit dode hert is niet prettig. Lees meer

Kunnen herten zwemmen?

Jazeker. Herten zijn hele goede zwemmers. Het winterhaar bevat tevens zoveel lucht, dat het drijfvermogen geeft en het zwemmen gemakkelijk maakt. De Noord-Amerikaanse rendieren (Caribou) steken tijdens hun jaarlijkse trek rivieren over. Dichter bij huis zien we de edelherten in Flevoland bijna dagelijks in de winter vanuit het Fluitbos de randplassen oversteken naar het drogere gebied van de Oostvaardersplassen. Lees meer.

Genetisch onderzoek

In opdracht van VHE zal Alterra de geplande genetische studie verrichten naar de verwantschap en herkomst van edelherten in Nederland. Het primaire doel van dit onderzoek is het toewijzen van waargenomen edelherten aan de meest waarschijnlijke bronpopulatie. In de afgelopen jaren zijn daartoe monsters verzameld van edelherten in Nederland en Duitsland. Van deze monsters zal een genetisch profiel worden opgesteld. Vervolgens zullen cluster- en verwantschapsanalyses worden ingezet om op basis van deze genetische profielen een antwoord te geven op de hierboven beschreven vragen. Meer op de website en uitgebreider in het voorjaarsnummer van Het Edelhert.

Vrijwilligersdag

 

Speciaal voor de vrijwilligers van VHE was er een dagprogramma samengesteld geheel in de lijn van de interesse van de leden. Aandacht was er voor nieuwe communicatiemogelijkheden, de nieuwe huisstijl met de bijbehorende logo's, de door de Vereniging georganiseerde excursies, monitoren in het Deelerwoud en de wildpassages over het ecoduct Terlet, controle rasters en het rasteren. Vervolgens is door een viertal groene professionals, t.w. de heren Rob Borst, Bart Castelein, Gerard van Heiningen en Rik Schoon, gepoogd de leden duidelijk te maken hoe je wild herkent en de leeftijd daarvan bepaalt. Lees meer.